Dünyadaki ekonomik toparlanma dengesiz ilerliyor

Ülkelere göre, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik krizden çıkış uluslararası kurumlar tarafından değerlendiriliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), koronavirüs salgınının olumsuz etkilerini değerlendiriyor; Sustainable Recovery Tracker veritabanına göre, hükümetin temiz enerjiye yaptığı harcamaların son üç ayda yaklaşık yüzde 20 arttığını kaydetti.
EKONOMİK PAKETLERİN YALNIZCA %3’Ü TEMİZ ENERJİ İÇİN YAYILIYOR
Hükümetler tarafından koronavirüs salgınının etkileriyle başa çıkmak için oluşturulan 16 trilyon 900 milyar dolarlık teşvik paketinin sadece yüzde 3’ü temiz enerjiye gidecek.
Bu rakam, hükümetlerin şimdi ile 2030 arasında temiz enerjiye yaklaşık 470 milyar dolar harcayacağı anlamına gelse de, bu, önümüzdeki 3 yıl içinde iklim değişikliğini azaltmak için gereken 1 trilyon dolarlık yıllık yatırımdan çok daha az.
“DÜNYANIN GÜZEL, TEK FORMÜL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ŞEKİLDE OLDUĞUNU GÖRELİM”
IEA Başkanı Fatih Birol verileri değerlendirirken “Salgının yol açtığı ekonomik krizden dengesiz, eşitsiz ve sürdürülemez bir toparlanmaya tanık oluyoruz. Bu toparlanma, fosil yakıtların kullanımında önemli bir artış içerse de, salgının salgını geride bırakmış bir toparlanmadır. G20 zirvesi ve 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Tarafları Konferansı ve dünya güvenli bir yolda” dedi. terimleri kullandı.
“GELİŞEN EKONOMİLERDE TEMİZ ENERJİYE ARTAN YATIRIM”
Birol, yetersiz temiz enerji yatırımlarının küresel ısınmayı önlemede başarısızlığa yol açabileceği konusunda uyardı. “Ayrıca gelişmekte olan ekonomilerde sürdürülebilir kalkınmaya yatırım yapılmaması küresel bir sorun. Bu ülkeler gelişmiş ekonomilerdeki gibi ucuz finansman lüksünden yararlanamıyor. Bu nedenle dünyanın gelişmekte olan ekonomilerde temiz enerjiye yatırımı artıran politikalar geliştirmesi gerekiyor. “ değerlendirmesini yaptı.