Bozkurt’taki sel felaketinde 5 bin 500 arı kovanı hasar aldı

Kastamonu ormanlarında bulunan 8 bin 500 kayıtlı arı kovanından 5 bin 500’ünün zarar gördüğü belirtildi.

Sel felaketinin meydana geldiği Bozkurt ilçesinde 8 bin 800 adet kayıtlı arı kovanından 5 bin 500’ü kullanılamaz hale geldi. Gezici arıcılarla ilçedeki kovan sayısı 15.000’e ulaşıyor.
11 Ağustos’ta yağan şiddetli yağışların ardından Bozkurt’ta meydana gelen sel felaketi büyük hasara ve can kaybına neden oldu. Arıcılar da sel felaketinden olumsuz etkilendi.
“KASTAMONU ORMANLARI TÜRKİYE’NİN EN ESKİ ORMANLARINDAN BİRİDİR”
Bal Üreticileri Birliği Başkanı Yalçın Sezer, Kastamonu ormanlarının Türkiye’nin en eski ormanları arasında olduğunu söyledi.
Bozkurt’un VİDEO sel felaketinde 5 bin 500 kovan yaralandı
Kestane balı yoğun olarak üretilememektedir.
Sezer, kestane ormanlarından üretilen kestane balının değerli bal olduğunu ve ağırlıklı olarak Bozkurt yöresinde üretildiğini söyledi. “Kestane balı, çiçek balı gibi yoğun üretilemez. dedim.
“HAZİRAN’DA 15 BİN VARDI”
Sezer, ilçede bal üretim sezonu olan haziran ayında yaklaşık 15 bin kovan bulunduğunu hatırlattı. “Yüksek bölgelerin kovanları yağmur sularından etkilenmiş, devrilmiş ancak vadi tabanındaki kovanlar sular altında kalarak bu bölgeyi terk etmiştir.
BÖLGEDE 8.800 ARI KAYDI
Üretimden sonra göçmen arıcılar buradan ayrılıyor. Bölgemizde kayıtlı 8800 arı kovanı bulunmaktadır. Yaklaşık 5.500’ü sel tarafından sürüklendi ve 3.300’ü yüksek köylerde oldukları için yaralanmadı. Arıların kovanlarla su basması bu alanda arıcılığı ciddi şekilde bozmuştur.
GELECEK YILDA KALİTELİ BAL ÜRETİLMEYECEK
Önümüzdeki yıl bu bölgede beklediğimiz kaliteli balı yerel arıcıların üretmesi pek mümkün görünmüyor. Arıcılarımızın ciddi desteğe ihtiyacı var. ” sağlanan bilgi.